duminică, 12 decembrie 2010

“Simpozion de martirologie” fara martiri. La Hotelul Hilton, in organizarea lui Dan Puric si compania, fostii detinuti politici vor sta ori la usa ori in sala, ca aplaudaci



Cercetatoarea Emilia Corbu, doctor in Istorie (Univ. Bucuresti, 2004), ne pune (din nou) pe ganduri, de data aceasta in privinta unei manifestari care se desfasoara luni la Hotel Hilton – Athenee Palace si care se va incheia, aflam din program, cu vizitarea unor “obiective spirituale” (asa ceva numai la comunisti mai auzeam, ca expresie de tip bolsevic, de “new speak”). Tot ciudat este si titlul ales pentru manifestare: “Primul simpozion de martirologie”. Sensul este dublu (*), la fel ca fetele organizatorilor: de-o parte a monedei o fundatie crestina – “Sfanta Irina”, de cealalta o… companie de teatru – “Dan Puric”. Cum criza ar putea bloca intr-o zi conturile sponsorilor, oricat de durabila ar fi dezvoltarea lor,  n-ar strica ca cele doua entitati sa se contopeasca. O mica problema, care, sunt convins, va fi depasita cu usurinta, va ramane alegerea numelui: Fundatia Crestina Sfantul Puric sau Compania de Teatru Sfanta Irina?
PRIMUL SIMPOZION DE MARTIROLOGIE
de Emilia Corbu
Am aflat că săptămâna viitoare va avea loc la Bucureşti la Hotel Hilton, primul simpozion de martirologie organizat de o fundaţie creştină (“Sfanta Irina”) şi o companie de teatru (“Compania Dan Puric”). Vor participa 200 de specialişti din care probabil unii teologi şi alţii specialişti în diverse domenii. Iniţiativa este necesară în sensul în care publicul larg cunoaşte puţin din faptul că fenomenul martiriului este fundamental în Biserica Ortodoxă. Ar fi lăudabilă în măsura în care problema martirilor din temniţele comuniste ar fi plasată într-un context teologic şi istoric mai larg.
Eu nu am fost invitată şi oricum zilele acestea sunt la Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice ,,Pontica,,. Fiind o iniţiativă privată e dreptul lor să invite pe cine vor. Dar m-aş bucura dacă printre participanţi s-ar afla arheologii din care unii mai sunt în viaţă, care au descoperit basilice creştine şi sfinţi martiri. Aproape toate osemintele martirilor din Dobrogea au fost descoperite de arheologi. Ei au fost primii care în urma cercetărilor au sesizat Biserica, chiar şi în timpul comunismului, şi au afirmat public că au descoperit oseminte de martiri.
Ar fi obligatoriu dacă la acest simpozion ar participa şi mărturisitori ai temniţelor comuniste. Probabil că unii vor fi invitaţi.
Şi tot probabil că la acest simpozion se va hotărâ organizarea unui Centru de Martirologie, o mai veche dorinţă a celor doi organizatori exprimată încă de anul trecut. Acest centru va fi panortodox şi dacă mă uit mai bine în lista participanţilor şi ceva ecumenic.N-aş vrea să am viziune de sibilă dar parcă văd că asta va ieşi, în final. Adică o listă de zeci de semnături celebre pentru înfiinţarea unui Centru de Martirologie. În toată istoria Bisericii Ortodoxe nu a existat un astfel de centru. De ce ne-ar trebui acum!?
Eu sunt mai modestă. Nu cred că un centru ar determina Sf. Sinod să ridice ruşinea de pe umerii poporului român. Vorbesc de ruşinea nerecunoştintei, adică nerecunoaşterea jertfei pentru Hristos a celor care au suferit în temniţele comuniste.
Continuarea la Emilia Corbu Blog
Nota mea: Trebuie sa o dezamagesc pe doamna dr Emilia Corbu. Conform programului, la “Simpozionul de martirologie” nu este invitat sa vorbeasca absolut nici un fost detinut politic. Iar intrarea este permisa doar cu invitatie. Care ar fi atunci diferenta dintre acest demers si cel al “anticomunistilor” lui Tismaneanu de la GDS? Poate or fi pe lista de invitati si batrani legionari – cati au mai ramas -, dar daca lipsesc dintre vorbitori tocmai ei, fostii detinuti politici, cei care au fost martirizati si au trait alaturi de sfintii inchisorilor, inseamna ca e ceva necurat la mijloc (daca nu chiar coada tartorului). E bine, totusi, ca vor fi acceptati ocnasii regimului bolsevic, in sala, ca aplaudaci. Sa nu-i faca de rusine pe organizatori in fata venerabililor invitati. Iata vorbitorii oficiali, dupa cum sunt prezentati pe internet de purtatorii de trena ai “maestrului Puric” (vezi Video mai sus):

“P.S Sofian Braşoveanul („Martiriul-mărturie de credinţă şi iubire şi cale spre Înviere”); Pr. Prof. Dr. Georgios Metallinos (Fenomenul neomartirilor, importanţă teologică şi naţională”); Prof. Dr. Rubin Dominic (Martirajul, de la Maccabei la lagăre: reflecţii pe tema mărturiei Iudaice şi Creştine”); Prof. Dr. Tristram Engelhardt Jr. („Scandalul martirajului: Murind în dreaptă închinare şi dreaptă credinţă”); Dr. Dmitry Avdeev („Martirajul creştin: aspecte psihologice ale neînfricării”); Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc (Sângele martirilor, sămânţa creştinismului”); Corinna Delkeskamp-Hayes (Martirajul: Provocarea de a se confrunta cu păcatul”); Sebastian Moldovan ( Originile sacramentale şi morale ale martiriului”); Sorin Lavric („Nevoia de martiri“); Mircea Gelu Buta („Martirajul preotului Pop Augustin din Mijlocenii Bârgăului”); Dan Puric (**) (Conştiinţa martirică”)
A doua zi, participanţii vor vizita unele obiective spirituale”.
(*) SIMPÓZION, simpozioane, s. n. 1. (În antichitate) Continuare a unui banchet cu cântece, dansuri si discutii variate. 2. Discutie organizată, pe baza unor scurte expuneri asupra unei teme literare, filozofice, stiintifice etc. de actualitate, purtate de câtiva vorbitori în fata si cu participarea publicului. [Pr.: -zi-on.Acc. și: simpozión] – Din ngr. simpósion, germ. Symposion.
Sursa: DEX ’98
(**) “Cu voia dvs, ultimul pe lista…”
Vezi si: VIDEO: Dan Puric despre Angajamentul sau la Securitate, martiri, si cum trebuie secretarul Clubului de la Roma din Bucuresti, Calin Georgescu, sa ajunga prim ministru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Sample text

Sample Text

Sample text